Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

Fremtidens madborgere 

I Landsbyen arbejder vi med at uddanne fremtidens madborgere. For os betyder det, at vi klæder børnene godt på til at håndtere både nye og kendte madvarer gennem hele livet og gå til måltidet med nysgerrighed og interesse. Konkret arbejder vi med madmod, så børnene tør springe ud i nye ting og får en begejstret indstilling til mad, madlavning og råvarer. Samt maddannelse, som er en livslang proces, hvor forholdet til mad og viden om mad, madlavning og råvarer konstant er i udvikling. 

Måltidsprincipperne, vi følger, tager afsæt i følgende fokusområder: Selvhjulpenhed, Anerkendelse og Inkluderende fællesskaber. Den voksne arbejder med at styrke barnets selvværd og selvfølelse ud fra børneperspektivet:  ”Jeg kan selv, jeg vil selv”. Det sker ved at anerkende og støtte barnet i dets initiativer og oplevelser, både før, under og efter måltidet, hvilket er med til at styrke barnets selvstændighed, selvhjulpenhed og selvværd.

Vi lader børnene lege med smag og sanser og gør det pædagogiske måltid til et trygt rum. Vi har faste pladser, når vi spiser, og en madplan bliver hængt op i institutionen hver uge, så børnene ved, hvad de kan forvente fra dag til dag. Vi spiser som udgangspunkt det samme mad i vuggestuen og børnehaven med nogle mindre justeringer, så det passer til alderstrinnet. Under måltidet arbejder vi med at skabe et hyggeligt rum, hvor børnene kan deltage aktivt ved selv at hælde op, dække bord, rydde af og generelt være en aktiv og deltagende del af måltiderne. 

Vi har flere dygtige ernæringsmedarbejdere, der står for al vores lækre mad og laver den ugentlige madplan. Vi har guldmærke i økologi og spiser 90-100% økologisk med fokus på flere grøntsager og bælgfrugter og mindre kød. Generelt følger vi alle kostråd. Vi tager højde for allergier og andre kosthensyn samt kan servere halal og vegetarisk mad i samarbejde med forældre.  

Måltidet ses som en vigtig del af institutionens pædagogiske arbejde. Desuden understøtter måltidet leg, læring, dannelse og nysgerrighed. Vores personale deltager aktivt i måltidet som en del af den maddannelse, vi ønsker at give børnene, da vi ved, at børn spejler sig i hinanden og i de voksne. Derfor skaber personalet en tryg stemning ved bordet og sørger for, at alle bliver en del af det fællesskab, det er, når vi spiser sammen. 

Sukker i institutionen

Måltiderne i Landsbyen indeholder få mængder af tilsat sukker. Generelt får børnene serveret sukker som et krydderi i madlavningen – der er dog enkelte undtagelser, fx får børnehavebørnene kanelsukker på risengrøden og saft på varme sommerdage.

Vi opfordrer til, at vuggestuebørnene ikke får søde sager med ved fejringen af deres fødselsdage og at børnehavebørnene også kun har én ting med. Dette gælder også, når børnene er inviteret hjem til fødselsdage. 

 

Dokumenter

Mad og måltidspolitik klynge C

Shape Created with Sketch.